Главная » 2018 » Август » 14 » Угоду укладено: Каспійське море розділили між собою 5 країн
10:35
Угоду укладено: Каспійське море розділили між собою 5 країн

Основна частина водних просторів залишиться в спільному користуванні.

П'ять прикаспійських країн після двох десятиліть розбрату вирішили припинити суперечки про статус Каспійського моря – найбільшої в світі замкнутої водойми. Це спростить пошук, видобуток і транспортування нафти і газу в регіоні.

На саміті в Казахстані підписано конвенцію про правовий статус Каспійського моря. Договір уклали Казахстан, Азербайджан, Туркменія, Росія та Іран, повідомляє Радіо Свобода.

Зазначається, що документ намагалися узгодити майже 22 роки.

Згідно з договором, основна площа водної поверхні моря залишиться в спільному користуванні. Дно і надра ділять сусідні держави за домовленістю між собою і на основі міжнародного права.

Також судноплавство, рибальство, наукові дослідження і прокладання магістральних трубопроводів проводяться за узгодженими правилами. В обов'язковому порядку враховується екологічний фактор при реалізації масштабних морських проектів.

Крім того, конвенція забороняє присутність на Каспії збройних сил держав, які до даного регіону не належать. За підтримку безпеки на морі відповідальні всі п'ять прикаспійських держав.

Каспійське море ділили ще відтоді, як розвалився колись єдиний сусід Ірану по морю – СРСР, зазначає ВВС. Іран хотів перекроїти кордони за озерним принципом – все поділити порівну. Решта країн наполягали на морському праві: кожному має дістатися по прибережному сектору шириною в кілька десятків кілометрів, а решта – спільне. У результаті домовилися фактично вважати дно морем, а товщу води – озером.

«До Каспійського моря не застосовуються ні положення Конвенції ООН з морського права 1982 року, ні принципи щодо транскордонних озер: на сектори розмежовується тільки дно моря, а суверенітет щодо водної товщі встановлюється на підставі інших принципів», – прокоментував заступник міністра закордонних справ Росії Григорій Карасін.

Неврегульований статус Каспію стояв на шляху підводного транскаспійського газопроводу з Туркменістану в Азербайджан, який дозволив би двом країнам постачати до 100 млрд кубометрів газу в рік на європейський ринок, що становить чверть від нинішнього імпорту Євросоюзу.

Однак проект впирається не тільки в статус водойми, а й в конкуренцію за газ з боку Китаю, зазначає видання.

Источник: https://mind.ua/news/20187631-ugodu-ukladeno-kaspijske-more-rozdilili-mizh-soboyu-5-krayin

Категория: РЕГУЛЯТОРНАЯ ПОЛИТИКА | Просмотров: 324 | Добавил: admins_1 | Теги: #Каспийское море#статус#конвенция# | Рейтинг: 5.0/1
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]