Главная » 2018 » Октябрь » 5 » Заходи з розвитку морських наук до відзначення 100-річчя Національної академії наук України
10:53
Заходи з розвитку морських наук до відзначення 100-річчя Національної академії наук України

Державною установою «Держгідрографія» Міністерства інфраструктури України спільно з Науковим гідрофізичним центром НАН України до відзначення 100-річчя Національної академії наук України проведено заходи з розвитку морських наук, зокрема:

· забезпечено висвітлення у засобах масової інформації проекту спільної науково-технічної програми Національної академії наук України та Міністерства інфраструктури України у сфері океанографічного і гідрографічного вивчення морського середовища та внутрішніх водних шляхів України в інтересах підвищення ефективності навігаційно-гідрографічного забезпечення безпеки судноплавства на період 2018-2022 рр. (далі – Програма) у зв’язку з міжнародним Десятиріччям науки про океан в інтересах сталого розвитку (2021-2030 роки), яке проголошене 05 грудня 2017 року резолюцією (A/RES/72/73) Генеральної Асамблеї ООН;

· забезпечено реалізацію пілотного проекту Програми, в рамках якого передбачається формування гідрографічного фрагмента банку океанографічних даних НАН України як першого етапу створення зазначеного програмно-технічного комплексу, а також проведення у 2018 році двох комплексних науково-дослідних експедицій: «Дніпро – 2018» та «Чорне море – 2018»;

· проведено у період з 08 по 14 вересня 2018 року річкові експедиційні дослідження в акваторії Канівського водосховища річки Дніпро з використанням судна «Дельфін» (судновласник – державна установа «Держгідрографія»);

· проведено 14 вересня 2018 року на борту теплохода «Богдан Хмельницький» (м. Київ) тематичну прес-конференцію «Науково-технічне співробітництво профільних установ Міністерства інфраструктури України та Національної академії наук України в галузі гідрографії і океанографії: стан і перспективи».

У прес-конференції взяли участь представники Державної служби морського та річкового транспорту України (Морської адміністрації), Національної академії наук України, державної установи «Держгідрографія», ДП «ЧорноморНДІпроект», Наукового гідрофізичного центру НАН України, Центру проблем морської геології, геоекології та осадового рудоутворення НАН України, судноплавної компанії «Укррічфлот», Української професійної спілки працівників річкового транспорту, Морського благодійного фонду,а також профільні фахівці та науковці.

Положеннями Морської доктрини України на період до 2035 року, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 07 жовтня 2009 р. №1307, передбачено, що реалізація національних інтересів України у сфері морської діяльності досягається, зокрема, завдяки використанню наукового потенціалу Національної академії наук України для розв’язання фундаментальних та прикладних завдань, пов’язаних з морегосподарською діяльністю.

Навігаційно-гідрографічне забезпечення морської діяльності (в тому числі, безпеки судноплавства) – сфера відносин, що виникають в процесі наукової, технічної, виробничої і управлінської діяльності під час виконання гідрографічних робіт, а також океанографічних досліджень Світового океану. У зв’язку з цим Національна академія наук України запропонувала Міністерству інфраструктури України започаткувати спільну науково-технічну програму у сфері океанографічного і гідрографічного вивчення морського середовища та внутрішніх водних шляхів України в інтересах підвищення ефективності навігаційно-гідрографічного забезпечення безпеки судноплавства на період 2018-2022 рр. На прес-конференції фахівці державної установи «Держгідрографія» Мінінфраструктури України та Наукового гідрофізичного центру НАН України презентували проект зазначеної науково-технічної Програми.

Метою Програми є створення сучасного програмно-технічного комплексу – спільного автоматизованого банку цифрових океанографічних даних Мінінфраструктури та НАН України для надання користувачам відповідних даних та інформації про стан морського середовища, зокрема в інтересах підвищення ефективності навігаційно-гідрографічного забезпечення судноплавства.

Учасники першої спільної комплексної річкової науково-дослідної експедиції «Дніпро – 2018» презентували отримані результати. Загальна протяжність маршруту експедиції склала 360 км. 

Вивчення акваторій внутрішніх водних шляхів здійснюється в інтересах створення безпечних умов судноплавства, наповнення банку океанографічних даних, видання річкових навігаційних карт та посібників для плавання, а також адаптації Європейських правил судноплавства на внутрішніх водних шляхах для внутрішніх водних шляхів України відповідно до резолюцій Комітету з внутрішнього водного транспорту ЄЕК ООН, вивчення роботи річкової інформаційної служби та її відповідності європейським стандартам, визначення надійності навігаційного обладнання на р. Дніпро.

Результати експедиційних наукових досліджень будуть використані у процесі коректури річкових карт (з урахуванням фактичного гідрографічного, гідроакустичного та гідрологічного стану аномальних ділянок акваторії, що досліджується), а також при формуванні та поповненні бази даних спільного автоматизованого банку цифрових океанографічних даних Мінінфраструктури та НАН України.

Реалізація Програми дозволить зробити значний внесок у галузь фундаментальних та прикладних досліджень Азово-Чорноморського басейну, поглибити та вивести на більш високий інноваційний рівень гідрографічні та океанографічні дослідження, які виконуються профільними установами Міністерства інфраструктури України та Національної академії наук України.

Джерело: http://mtu.gov.ua/news/30228.html

Категория: РЕГУЛЯТОРНАЯ ПОЛИТИКА | Просмотров: 442 | Добавил: admins_1 | Теги: #Держгідрографія#розвиток#морськие | Рейтинг: 5.0/1
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]