Главная » 2009 » Март » 17 » Щодо застосування положень Інструкції про порядок заповнення вантажної митної декларації зі змінами, внесеними наказом Держмитслужби від 16.
11:11
Щодо застосування положень Інструкції про порядок заповнення вантажної митної декларації зі змінами, внесеними наказом Держмитслужби від 16.
ДЕРЖАВНА МИТНА
СЛУЖБА УКРАЇНИ

13.03.2009 р. № 11/1-10.10/2208-ЕП

Начальникам регіональних митниць, митниць

У зв'язку із запитами митних органів та суб'єктів зовнішньоекономічної діяльності щодо застосування положень Інструкції про порядок заповнення вантажної митної декларації зі змінами, внесеними наказом Держмитслужби від 16.12.2008 № 1414 (далі - Інструкція), повідомляємо наступне.

1. Щодо подання однієї ВМД на товари, що ввозяться залізничним транспортом

Згідно з пунктом 2 Положення про вантажну митну декларацію, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 09.06.97 № 574, партія товарів це, зокрема, товари, які перевозяться залізничним транспортом і прибувають на станцію призначення одночасно, на адресу одного вантажоотримувача від одного вантажовідправника з однієї станції відправлення у межах одного зовнішньоекономічного договору (контракту). Згідно з пунктом 12 Положення, ВМД заповнюється на партію товарів, які належать юридичним особам або фізичним особам (підприємцям), за умови, що до всіх товарів цієї партії застосовується єдиний митний режим.

Таким чином оформлення однієї ВМД на товари, що декларуються в одному митному режимі, ввозяться залізничним транспортом і прибувають на станцію призначення одночасно, на адресу одного вантажоотримувача від одного вантажовідправника з однієї станції відправлення у межах одного зовнішньоекономічного договору (контракту) врегульовано нормами Положення про вантажну митну декларацію.

2. Про наведення в графах вантажної митної декларації (далі - ВМД), у яких зазначаються відомості про осіб (2, 8, 9, 14), ідентифікаційного номера для юридичних осіб - нерезидентів

Відповідно до правил заповнення граф ВМД, у яких зазначаються відомості про осіб (2, 8, 9, 14), Порядку наведення відомостей про осіб (додаток 2 до Інструкції), в лівому нижньому кутку зазначених граф указується ідентифікаційний номер особи, формування якого здійснюється відповідно до положень додатків 3 - 5 до Інструкції.

До запровадження порядку формування ідентифікаційного номера особи для юридичних осіб - нерезидентів, зазначати ідентифікаційний номер при наведенні відомостей про таких нерезидентів не потрібно.

3. Про зазначення при переміщенні товарів в окремих митних режимах у графі 31 ВМД ідентифікаційних ознак і в графі D/J ВМД відомостей про засоби ідентифікації товарів

Правилами заповнення графи 31 "Вантажні місця та опис товарів -Маркування та кількість - Номери контейнерів - Кількість та розпізнавальні особливості" ВМД, викладеними в Інструкції (напрямки переміщення "вивезення" та "ввезення"), встановлено, що при декларуванні товарів у митні режими реімпорту, реекспорту, тимчасового ввезення (вивезення), поверненні товарів після перебування в митному режимі тимчасового ввезення (вивезення) у графі зазначаються ідентифікаційні ознаки товарів.

Абзацом дев'ятим правил заповнення графи D/J "Відмітки митного органу відправлення/призначення" пункту 2 глави 4 розділу II Інструкції встановлено, що в полі "Тип" графи, якщо при здійсненні митного оформлення товарів у митному режимі тимчасового ввезення (вивезення) застосовуються засоби ідентифікації (крім накладення пломб), посадовою особою митного органу зазначаються відомості про такі засоби ідентифікації.

Звертаємо увагу, що при митному оформленні у вказаних митних режимах тари, піддонів і подібних товарів, що не мають індивідуальних ідентифікаційних ознак (номерів тощо), зазначати у відповідних графах ВМД відомості про такі ідентифікаційні ознаки та засоби ідентифікації не потрібно.

4. Про зазначення в "електронному інвойсі" фактурної вартості товарів

Абзацами двадцять третім - тридцять другим правил заповнення графи 31 "Вантажні місця та опис товарів - Маркування та кількість — Номери контейнерів - Кількість та розпізнавальні особливості" ВМД, викладених у пункті 2 глави 2 розділу II Інструкції, визначено перелік однакових для всіх товарів полів "електронного інвойсу", одними з яких є ціна за одиницю товару та вартість задекларованої кількості одиниць (у валюті, в якій складено комерційний рахунок).

Згідно з пунктом 4 розділу І Інструкції, фактурна вартість - ціна товарів, які переміщуються через митний кордон України, зазначена в рахунку-фактурі (рахунку-проформі).

Таким чином, при наведенні в "електронному інвойсі" в розрізі кожного найменування товару відомостей про його ціну та вартість задекларованої кількості одиниць, у полях "електронного інвойсу" мають зазначатись відомості про такі ціну та вартість згідно з рахунком.

Якщо відомості про витрати на транспортування товарів відображені в рахунку окремо, то розподіляти їх пропорційно вазі або вартості товарів різних найменувань при заповненні "електронного інвойсу" не потрібно.

5. Щодо внесення до графи 44 ВМД відомостей про залізничні накладні при вивезенні товарів

Відповідно до абзацу восьмого правил заповнення графи 44 "Додаткова інформація/Подані документи/Сертифікати і дозволи" ВМД, викладених у пункті 2 глави 1 розділу II Інструкції, якщо до моменту митного оформлення номер залізничної накладної невідомий, то відомості про такий документ до графи не вносяться.

Водночас, відповідно до пункту 4.1 глави 4 Інструкції про взаємодію посадових осіб митних органів, що здійснюють митні процедури з товарами (вантажами), переміщуваними залізничними вантажними поїздами, і працівників залізниць України, затвердженої наказом Держмитслужби, Мінтрансзв'язку України від 18.09.2008 № 1019/1143, зареєстрованої в Мін'юсті 04.12.2008 за № 1157/15848, для здійснення митного оформлення товарів (вантажів), що вивозяться за межі митної території України, декларант повинен подати митниці відправлення ВМД, заповнену відповідно до обраного митного режиму, із зазначенням у відповідних графах реквізитів накладної, номера вагона (контейнера) і ваги товару (вантажу).

Також, пунктом 3.10 глави 3 Положення про порядок здійснення контролю за доставкою вантажів у митниці призначення, затвердженого наказом Держмитслужби від 08.12.98 № 771, зареєстрованого в Мін'юсті 22.01.99 за № 42/3335, встановлено, що пропуск експортного вантажу за межі митної території України здійснюється тільки після звіряння відомостей, зазначених в електронній копії відповідної ВМД, з відомостями у товаросупровідних документах.

Враховуючи викладене, якщо відповідно до згаданих положень Інструкції відомості про накладну до графи 44 ВМД не вносились, подання декларантом цих відомостей і копій накладних, а також унесення відповідно до частини четвертої статті 90 Митного кодексу України посадовою особою митного органу відправлення цих відомостей до ВМД та її електронної копії мають здійснюватись у строк, установлений митним органом для доставки товарів у митницю призначення.

6. Про зазначення в колонці "Вид" графи 47 ВМД при випуску товарів у вільний обіг відповідно до статті 264 Митного кодексу України порядкового номера рядку

Абзацом тридцятим правил заповнення графи 47 "Нарахування платежів" ВМД, викладених у пункті 2 глави 2 розділу II Інструкції встановлено, що при нарахуванні сум податків і зборів (обов'язкових платежів) у разі випуску товарів відповідно до статті 264 Кодексу, відображення відомостей про нарахування кожного податку або збору (обов'язкового платежу), нарахування якого пов'язано з митною вартістю товарів, здійснюється в трьох рядках.

При цьому, в колонці "Вид" усіх рядків указується вид платежу відповідно до Класифікатора видів податків, зборів (обов'язкових платежів) та інших бюджетних надходжень, затвердженого наказом Держмитслужби від 07.12.2005 № 1201, зареєстрованого в Мін'юсті 22.12.2005 за № 1552/11832, із зазначенням через знак "/" порядкового номера рядку.

Надаємо приклад заповнення графи:

при сплаті в бюджет за митною вартістю, визначеною митницею:

Вид Основа нарахування Ставка Сума СП
020/1 100 10% 10 01
020/2 50 10% 5 52
020/3 5 53
при наданні банківської гарантії:

Вид Основа нарахування Ставка Сума СП
020/1 100 10% 10 51
020/2 50 10% 5 01
020/3 5 54
7. Про заповнення графи 45 ВМД при декларуванні гуманітарної допомоги

У зв'язку з нарахуванням при здійсненні митного оформлення гуманітарної допомоги податків і зборів (обов'язкових платежів), з метою забезпечення цілісності заповнення та форматно-логічного контролю електронних копій ВМД, при декларуванні гуманітарної допомоги графи 45 і 12 ВМД заповнюються в загальному порядку.

8. Про заповнення графи 47 ВМД у випадках, коли не заповнюється графа 45 ВМД

Абзацами п'ятим - десятим правил заповнення графи 45 "Коригування" ВМД, викладених у пункті 2 глави 2 розділу II Інструкції, встановлені випадки, в яких митна вартість товару у ВМД не зазначається.

Абзацом першим правил заповнення графи 47 "Нарахування платежів" ВМД, викладених у пункті 2 глави 2 розділу II Інструкції, встановлено, що в цій графі основного й додаткових аркушів ВМД наводяться відомості про нарахування податків і зборів.

Ураховуючи викладене, у випадках, визначених абзацами п'ятим - десятим опису графи 45 ВМД, коли митна вартість товарів у цій графі не зазначається, графа 47 ВМД (крім випадків нарахування плати за митне оформлення товарів поза місцем розташування митних органів або поза робочим часом, установленим для митних органів) має залишатись незаповненою.

9. Про нарахування сум податків та зборів (обов'язкових платежів) при декларуванні товарів, що розміщуються в окремих митних режимах

Правилами заповнення графи 33 "Код товару" ВМД, викладеними в главі 2 розділу II Інструкції, визначені випадки, в яких на вибір декларанта код товару згідно з УКТЗЕД може зазначатися на рівні перших шести знаків.

Якщо в графі 33 ВМД код товару зазначається на рівні товарної підпозиції (6 знаків) згідно з УКТЗЕД, то в колонці "Ставка" графи 47 ВМД необхідно вказувати максимальний розмір ставки мита та акцизного збору, що застосовуються до товарів відповідної товарної підпозиції.

10. Про заповнення графи 50 ВМД при вивезенні товарів у міжнародних поштових та експрес-відправленнях

Абзацом другим правил заповнення графи 50 "Принципал" ВМД, викладених у пункті 2 глави 1 розділу II Інструкції, передбачено, що в графі зазначаються відомості про перевізника (або експедитора) та персональні дані особи, що приймає задекларовані товари до перевезення та бере зобов'язання щодо доставки цих товарів у митницю призначення (на основі пред'явленого паспорта). У доповненні наводиться письмове зобов'язання цієї особи про доставку товарів у митницю призначення у визначений митним органом строк.

При декларуванні товарів, що переміщуються в міжнародних поштових і експрес-відправленнях, для цілей заповнення графи митницею призначення вважається митний орган, у зоні діяльності якого розташовано місце міжнародного поштового обміну (центральна сортувальна станція) та відомості про який наведено в графі 27 ВМД.

При митному оформленні товарів, що переміщуються в міжнародних поштових і експрес-відправленнях, структурним підрозділом митного органу, в зоні діяльності якого розташовано місце міжнародного поштового обміну (центральна сортувальна станція), графа 50 ВМД не заповнюється.

11. Про заповнення поля "Строк доставки (дата)" графи D/J при розміщенні товарів у митний режим тимчасового ввезення

При розміщенні товарів у митний режим тимчасового ввезення в полі "Строк доставки (дата)" графи D/J "Відмітки митного органу відправлення/призначення" ВМД зазначається кінцева дата зворотного вивезення товарів.

Держмитслужба відкликає лист 22.02.2008 № 11/2-15/2045-ЕП.

Голова Служби
А.В.Макаренко

Источник mdoffice.com.ua

Категория: ТАМОЖНЯ | Просмотров: 967 | Добавил: admin | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]