Главная » 2009 » Август » 15 » Прекратить произвол начальника порта "Южный"!
21:30
Прекратить произвол начальника порта "Южный"!
Сегодня, 14/08 сотрудниками компаний "ТИС", "ТИС-Руда" и "ТИС-Минудобрения" было проведено пикетирование здания Кабмина с целью передачи требования к правительству прекратить произвол начальника порта "Южный" Ю.Крука в отношении включения причалов №21-22 в Обязательные постановления по порту. Сотрудники крупнейших стивидорных компаний потребовали от правительства заставить начальника порта выполнить свои обязанности или заменить его на этом посту. Перед зданием Кабмина ими было рассыпано зерно, чтобы привлечь внимание к тому, что под угрозой работа крупнейшего зернового терминала Украины, остановка которого приведет к катастрофическим последствиями для сельского хозяйства страны. Представителю Кабмина были переданы требования, подписанные участниками пикета, а также документы, изобличающие злоупотребления Ю.Ю.Крука и его махинации с государственными средствами.

Участники пикета держали такие плакаты: "Бездействие властей убивает нас", "Экспорт зерна и руды под угрозой", "В кризис мы построили контейнерный терминал, а чиновнику это не нужно", "Требуем признания 21-го причала", "Требуем сменить Ю.Ю.Крука", "Тимошенко привлекает инвестиции, а Крука интересуют только взятки", "2500 новых рабочих мест не нужны Украине?", а также фото терминала и судна, которое не принимает к причалу Ю.Крук.

Как известно, Ю.Ю.Крук не прекращает попыток удушить наши компании - недавно он попытался разорвать договор с агентской компанией АТИС, обслуживающей иностранные суда у наших причалов. Мы обратились в суд и пресекли незаконные попытки остановить нашу работу. Однако очевидно, что начальник порта потерял способность адекватно реагировать на ситуацию и не отдает себе отчета в своих действиях, поскольку сознательно провоцирует уже третий международный конфликт - после незаконного удерживания на рейде английского судна Scan Oceanic с угольным перегружателем и отказа в постановке китайскому судну Zhen Hua 11, с оборудованием для контейнерного терминала ТИС.

Начальником порта государству уже нанесен ущерб, но теперь под угрозой срыва своевременная оплата таможенных пошлин - свыше 60 млн.грн., а также налоговые поступления от работы контейнерного терминала в размере до 15 млн.грн в месяц, а Одесская область потеряет 500 рабочих мест.

Мы намерены привлечь широкое внимание украинской и международной общественности к факту попирания имущественных прав крупнейшего транспортного инвестора Украины распоясавшимся бюрократом и требуем от правоохранительных органов пресечь незаконные действия Ю.Ю.Крука.

Приложения

1. Требования трудового коллектива к премьер-министру Тимошенко
2. Фоторепортаж пикетирования Кабмина
3. Письмо порта о расторжении договора с компанией АТИС.
4. Ответ компании АТИС порту с разоблачением беспочвенности причин расторжения.
5. Решение суда по иску АТИС.

Шановна Юліє Володимирівно!
Звертаємось до Вас з виключно тривожного приводу. Начальник порту Южний Ю.Ю.Крук свідомо перешкоджає нашій компанії ввести до експлуатації найбільший та найновітніший в Україні контейнерний термінал, шляхом блокування реєстрації двох збудованих нами причалів у обов’язкових постановах по порту. Як Вам чудово відомо, ТОВ «Трансінвестсервіс» – найбільший в Україні приватний термінальний оператор, який за 15 років інвестував близько 350 мільйонів доларів в інфраструктуру морського транспорту України, тобто в економіку Одеської області. Нами збудовано більш ніж 1300 м глибоководних причалів, на 6,5 млн. куб. м. поглиблено акваторію, на 7 млн. куб. м. зрізано ґрунту для утворення складів, збудовано 55 км залізниці, в тому числі 6 км магістрального перегону Чорноморська-Берегова. Немає інвесторів, рівних нашій компанії у транспортному секторі України.
Ми також дбаємо про людей та розвиток регіону. Нами утворено більш ніж 2000 нових робочих місць, з середньою зарплатнею 4200 грн. Лише за минулий рік ми витратили 11,2 млн. грн. на соціальні цілі, у тому числі:
- збудували школу в селі Кремидівка – 1 217 500 грн.
- реконструювали школу, дитячий садок та фельдшерський пункт в селі Візирка – 2 809 000 тис. грн.
- купили та передали селу Візирка шкільний автобус – 215 000 грн.
- допомогли Візирській сільській раді (дороги, водо забезпечення) – 1 087 000 грн.
- фінансова допомога Одеській ОГА та Комінтернівській РГА – 303 300 грн.
- допомогли іншим організаціям, фондам та бюджетним структурам, в тому числі за проханням РГА та ОГА – 2 226 000 грн.
- за минулий рік ми сплатили 58,7 млн. грн. податків, а за 6 місяців цього року – вже 52,6 млн. грн.
Таким чином, наша компанія за 15 років свого існування затвердила себе не лише як провідний приватний інвестор морського транспортного комплексу, але й як соціально відповідальне підприємство, яке піклується проблемами громади та завжди допомагає державним органам у створенні та підтриманні інфраструктури суспільного використання (фото додаються).
Жодна компаніяУкраїни в сфері морського транспорту, включаючи всі державні порти, з набагато більшими, ніж у нас, доходами, не створила щось подібне. Тому для нас вкрай неприємно та дивно стати ціллю шалених інформаційних та комерційних атак з боку керівника ДП «Морський торговельний порт Южний» Ю.Ю.Крука, який за державні кошти розгорнув масовану атаку в ЗМІ, а також вдався до прямих дій, які завдають нам значних збитків.
Нещодавно начальник порту відкрив кампанію за те, щоб відібрати у Фонда Держмайна 16-й причал, домагаючись можливості втручатися у роботу найбільшого зернового терміналу в Україні. Під загрозою експорт зерна з України у обсязі 5,5 мільйонів тон, який може бути зупинено знавіснілим чиновником – а якщо зерно не буде відвантажено, воно залишиться в країні та згніє – впадуть внутрішні ціни, селяни не отримають своїх заробітків. Крім того, діями начальника порту зривається пуск в експлуатацію новітнього вугільно-рудного терміналу – експорт продукції вугільно-металургійного комплексу також буде зменшено на 1 мільйон тон щомісяця. Ми порахували, що стабільна робота наших підприємств, яка знаходиться під загрозою, забезпечує утворення ВВП України в обсязі 1,5-2 млрд. гривень на місяць. Чи не завелика це платня за задоволення приватних амбіцій окремого чиновника? Тим більше, що як нам відомо, у порту функціонують «сірі» схеми щодо крадіжки державних коштів шляхом завищення контрактних цін на днопоглиблення та будівництво причалів, а також клієнтами порту сплачуються прямі хабарі на офшорні рахунки начальника порту. За прямого сприяння начальника порту його довіреними особами вкрадено 24 га території старої автобази, яка знаходиться прямо всередині порту, існують прямі плани розбити порт на частки та віддати їх структурам Ю.Ю.Крука. Ми вважаємо, що правоохоронні органи давно мають зацікавитися цією ситуацією.
Наразі порт відмовив у постановці до збудованого причалу №21 китайського судна Zhen Hua 11 з 13 кранами для нашого контейнерного терміналу, загальною вартістю 26,5 млн. євро. Затримання цього судна коштуватиме нам 40,000 дол. на добу, а штрафи податкової інспекції сягнуть ще близько 60,000 дол. на добу. Це зірве найбільший контракт в історії українсько-китайських відносин та затримає уведення в експлуатацію контейнерного терміналу – що спричинить збитки державному та місцевим бюджетам в обсязі 60 мільйонів гривень (митні надходження) та 15 мільйонів гривень щомісяця (податки). Область втратить 500 нових робочих місць, без роботи залишаться автотранспортники та залізничники. Крім того, за допомогою цього обладнання ми планували додатково відвантажувати зерно на експорт, з потужністю не менш ніж 500 000 т щомісяця. Все це під загрозою зриву завдяки діям начальника порту.
Як нам відомо, Ю.Ю.Крук виправдовує своє свавілля «державними інтересами» та наводить наступні «причини». По-перше, він вважає, що причали 21-22 нами збудовано без дозволу (тобто дозвіл було у нас «відізвано»), по-друге, він наполягає на своєму праві вимагати від будь-якої компанії відмовитися від будь-яких претензій до порту, як умову реєстрації причалів компанії в «Обов’язкових постановах». Але ці «причини» є повністю протиправними.
Щодо першої «причини». Згідно з вимогами ст. 12 Кодексу торговельного мореплавства України, відвід земель та будівництво в зоні діяльності навігаційного обладнання, мають обов’язково бути погоджені з Міністерством транспорту та зв’язку України. Тому, у листі МТЗУ від 30/06/05 за №№4/27-6-141/П нам було надано таке погодження за умов оформлення земель водного фонду та погодження з портом Южний місця підводного звалища, які нами й було отримані. Саме порт згідно з листом від 14/10/05 за №ТО-22.2/639 дозволив таке будівництво. Причали були збудовані згідно з сучасними технічними вимогами, здані та зареєстровані належним чином у всіх державних органах України, включаючи Регістр судноплавства.
Так зване «відкликання» виданих раніше погоджень не входить до компетенції Мінтрансзв’язку України. У відповідності з ч.2 ст.19 Конституції України:
«Органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України».
Так, стаття 12 КТМ України передбачає компетенцію Мінтрансзв’язку України надавати погодження на будівництво, але ніяк не надає права «відкликати» або іншим чином відмовитися від раніше наданих дозволів або погоджень. Також це не передбачено будь-яким іншим нормативно-правничим актом України. Надане нам погодження не визнане недійсним у судовому порядку і таким чином діє у повній відповідності до законодавства України.
Щодо другої «причини». Начальник порту вважає, що стаття 78 КТМ України надає йому право додати в «Обов’язкові постанови по порту» вимогу про те, що до цього документу можуть включатися причали лише тих компаній, які «врегулювали майнові претензії з портом». Але вказана стаття КТМ не надає йому таких юридичних підстав і не може їх надавати:
«Начальник морського порту видає обов'язкові постанови, що регулюють питання безпеки руху, охорони вантажів, майна порту і громадського порядку, проведення санітарних і протипожежних заходів у порту, охорони навколишнього природного середовища, порядку заходу суден у морські порти і виходу з них, видає звід звичаїв порту, а також розпорядження про затримку суден і вантажів у випадках і у порядку, передбачених статтею 80 цього Кодексу, забезпечення безпечного руху в портових водах, безпечної стоянки і обробки суден.»
Таким чином, КТМ ніяк не регулює майнові правові відносини між портом, та підприємствами, розташованими на його території, оскільки ці відносини належать є предметом регулювання цивільного законодавств, а значить – Цивільного кодексу України.
Начальник порту є посадовою особою держави порту і наділений державою спеціальними повноваженнями, але разом з тим, ані начальник порту, ані будь-які інші посадові особи не мають права діяти всупереч правового порядку України, який визначено Конституцією України та законами України. У відповідності з ч.1 ст.19 Конституції України:
«Правовий порядок в Україні ґрунтується на засадах, відповідно до яких ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством.»
Таким чином, законодавство України не надає можливості шляхом шантажу або погрозою нанесення істотних збитків примушувати юридичних осіб до відмови від своїх прав. Начальник порту або посадова особа, що його заміщує, діючи як представник держави, а отже представник влади, має звіряти свої дії з вимогами ч.2 ст.19 Конституції України, яка не надає посадовій особі, яка виступає як представник влади, діяти будь-яким іншим правничим чином, окрім як на засадах, в межах, та способом, передбаченим Конституцією та законами України.
Ані Конституція, ані жоден із законів України не дозволяє начальнику порту ігнорувати закон та шантажувати підприємства, а тим більш змушувати під загрозою істотних збитків відмовитися від гарантованого законом права. Таким чином, вимога начальника порту про включення причалів №21-22 до «Обов’язкових постанов по порту» лише за умови відмови підприємства від можливих у майбутньому майнових претензій є протиправною.
У відповідності до ст.12 Цивільного кодексу України, відмова від свого права є правом особи, а не її обов’язком, а вимога відмовитися від свого права, використовуючи при цьому надану державою начальнику порту владу, шляхом прямого шантажу та здирництва є злочин
Ми просимо Вашого сприяння у негайному припиненню протиправної діяльності начальника порту та забезпечення успішного закінчення найбільшого інвестиційного проекту в морському транспорті України, який має величезне економічне та соціальне значення для всієї України. Ми вважаємо неприпустимим, щоб величезний транспортний вузол України працював лише на задоволення потреб одного сімейного клану, а не розвивався, збагачуючи всю країну.

З повагою,
Трудовий колектив ТОВ «Трансінвестсервіс», «ТІС-Руда», «ТІС-Міндобрива»:
(підписні листи додаються)

align="justify">Источник: ПРЕСС-СЛУЖБА ТИС

Категория: ПОРТЫ. ИНФРАСТУКТУРА | Просмотров: 706 | Добавил: admins | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]