Главная » 2019 » Сентябрь » 27 » Інформаційне повідомлення казенного підприємства «Морська пошуково-рятувальна служба»
11:09
Інформаційне повідомлення казенного підприємства «Морська пошуково-рятувальна служба»

У зв’язку із поширенням в засобах масової інформації та веб-сайтах громадськими організаціями та асоціаціями «окремої» думки щодо діяльності, підпорядкування та фінансування КП «Морська пошуково-рятувальна служба» хочемо поінформувати.

Україна, як морська держава, несе ряд зобов’язань за міжнародними договорами як держава прапору, держава порту та прибережна держава, у тому числі, й обов’язки з пошуку та рятування людей на морі. Виконання цих функцій покладено на Морську пошуково-рятувальна службу.

Діяльність Морської пошуково-рятувальної служби регулюється, зокрема, нормами міжнародного права:

Конвенцією ООН з морського права 1982 року (Конвенція ООН);

Міжнародною конвенцією з пошуку і рятування на морі 1979 року (САР 79);

Міжнародною конвенцією з охорони людського життя на морі 1974 року (СОЛАС 74).

Найбільш поширеною в світі є практика, коли забезпечення безпеки судноплавства у відкритому морі, включаючи морський пошуково-рятувальний район, та утримання морської пошуково-рятувальної служби, організовується морською адміністрацією країни, або органом управління транспортом (міністерство інфраструктури, міністерство транспорту), на який покладаються функції морської адміністрації. Фінансування здійснюється за рахунок відповідних судноплавних та портових зборів. В якості прикладів можна привести такі країни, як Австралія, Швеція, Китай, Грузія, Румунія.

Відповідно до СОЛАС 74 та САР 79 надання послуг пошуково-рятувальними службами та національною мережею Глобальної морської системи зв’язку у разі лиха та для забезпечення безпеки (ГМЗЛБ) здійснюється безоплатно. Фінансування виконання цих публічних міжнародних зобов’язань України, здійснюється за рахунок портових зборів відповідно до Закону України «Про морські порти України» за рішенням Мінінфраструктури, яке визначає як порядок справляння, так і порядок використання портових зборів.

Порядком обліку та використання коштів від портових зборів, затвердженим наказом Мінінфраструктури від 27.05.2013 № 316 «Про портові збори», передбачене цільове використання корабельного збору на заходи, пов’язані із забезпеченням безпеки судноплавства, та забезпечення функціонування та розвитку національної системи пошуку і рятування в морському пошуково-рятувальному районі України.

Функціонування Морської пошуково-рятувальної служби та надання допомоги людям під час лиха є фактором зниження фрахтової ставки при укладенні договору фрахтування та зменшенням вартості страхування.

Фінансування Морської пошуково-рятувальна служби за рахунок корабельного збору відбувається з метою виконання функцій держави та підтримки належного стану безпеки судноплавства у морському пошуково-рятувальному районі України.

Для підтримання безпеки судноплавства в морському районі відповідальності України громадські організації та асоціації має турбувати не зменшення, а збільшення фінансування Морської пошуково-рятувальної служби найближчим часом, що дозволить реалізувати Стратегічний план розвитку казенного підприємства «Морська пошуково-рятувальна служба» на 2017-2021 роки та є запорукою вільного та безпечного торговельного судноплавства у Чорному та Азовському морі.

Поставлені під сумнів механізм виконання міжнародних зобов’язань України, які виникають із членства України в Міжнародній морській організації (Мінінфраструктури, Морська адміністрація, МЗС, Мін'юст) та підпорядкованість управління системою пошуку і рятування на морі визначеними центральними органами виконавчої влади загрожує втратою досягнутих Україною позицій країни, яка неухильно та ефективно виконує функції прибережної держави.

Источник: сектор комунікацій казенне підприємство "Морська пошуково-рятувальна служба"

Просмотров: 221 | Добавил: admins_1 | Рейтинг: 5.0/1
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]