Главная » 2022 » Май » 25 » Морський експорт російської нафти показав незначне сповільнення за тиждень — Bloomberg
10:52
Морський експорт російської нафти показав незначне сповільнення за тиждень — Bloomberg

Середньодобовий обсяг морського експорту російської сирої нафти з 14 по 20 травня скоротився порівняно з попереднім тижнем на 3% — до 3,44 млн барелів. Про це повідомляє Bloomberg.

Російський морський експорт сирої нафти йде безперервно, незважаючи на правила Євросоюзу, які забороняють співпрацю з державними енергетичними компаніями країни. Поставки тривають, навіть коли президент України Володимир Зеленський відновлює заклики до додаткових санкцій проти Москви”, — зазначає агентство.

Постачання сирої нафти протягом звітного тижня продемонстрували незначний вплив обмежень ЄС, які набули чинності 15 травня. Загалом російські експортні нафтові термінали відвантажили близько 24 млн барелів. Було завантажено 32 танкери проти 35 тижнем раніше.

Дальні рейси залишалися ознакою минулого тижня, хоча обсяги нафти, яку перевозили в Азію, зменшилися порівняно з попереднім періодом. Чотири танкери, що завантажували нафту в західних портах Росії протягом тижня, показали пункти призначення в Індії, два прямували до Суецького каналу, ще два — до Середземного моря з Балтики. Позаминулого тижня танкерів, відправлених за цими напрямками, було 14.

Потоки нафти Urals із терміналів Балтійського моря знизилися на 313 тис. барелів на добу, або на 17%, втративши здобутки попереднього тижня. Зменшення було частково компенсоване збільшенням обсягів з чорноморського порту Новоросійськ, де потоки зросли на 119 тис. барелів на добу, або на 20%. Експорт з Мурманська знизився до 11-місячного мінімуму — на 28 тис. барелів на добу, або на 11%. Тим часом три далекосхідні термінали відіграли приблизно половину втрат попереднього тижня — обсяги зросли на 105 тис. барелів на добу, або на 13%.

З портів Балтики було відправлено менше суден, зокрема з Приморська вийшло дев’ять танкерів проти 11 попереднього тижня, з Усть-Луги — шість проти семи. Відправлення з Новоросійська були стабільними — шість танкерів, як позаминулого тижня. Мурманськ відправив на одне судно менше — загалом два. Кількість танкерів, які вийшли з Козьміно, збільшилася на одне судно — до восьми. З Пригородного, як і тижнем раніше, було відправлене одне судно. Жодне судно не покинуло Де Кастрі другий тиждень поспіль.

Дохід РФ від експортного мита за нинішніх ставок зменшився на $5 млн — до близько $164 млн. Це найнижчий тижневий показник за вісім тижнів.

Хоча самосанкціонування європейських компаній щодо російської нафти перенаправило потоки в Азію, поки що це мало вплинуло на загальний рівень відвантажень. Ситуація може почати змінюватися найближчими тижнями після того, як 15 травня набули чинності нові обмеження, хоча минулого тижня було мало доказів різкого сповільнення”, — вказує видання.

За даними Bloomberg, середньодобовий обсяг морського експорту російської сирої нафти з 7 по 13 травня скоротився порівняно з попереднім тижнем на 0,5% — до 3,55 млн барелів.

ЄС 15 березня 2022 року заборонив прямо чи опосередковано мати будь-які економічні зв’язки з російськими державними компаніями «Роснєфть», «Газпром Нєфть», «Транснєфть», «Совкомфлот» або їхніми мажоритарними акціонерами. Заборона повністю набула чинності 15 травня. Багато нафтових трейдерів інтерпретували положення як заборону мати справу з російськими енергетичними держкомпаніями після цієї дати.

Источник:https://ports.ua/morskij-eksport-rosijsko%d1%97-nafti-pokazav-neznachne-spovilnennya-za-tizhden-bloomberg/

Категория: ЛОГИСТИКА | Просмотров: 110 | Добавил: admins_1 | Рейтинг: 5.0/1
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]