Главная » 2023 » Апрель » 28 » Набув чинності наказ МІУ про скасування норм, що дозволяють приватним компаніям отримувати 50% портових зборів в порту Південний
10:27
Набув чинності наказ МІУ про скасування норм, що дозволяють приватним компаніям отримувати 50% портових зборів в порту Південний

Йдеться про наказ від 14 березня 2023 року № 148 "Про внесення змін до Порядку справляння та розмірів ставок портових зборів".

26 квітня 2023 року набув чинності наказ Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України від 14 березня 2023 року № 148 "Про внесення змін до Порядку справляння та розмірів ставок портових зборів", погоджений Кабінетом міністрів України. Документ скасовує норми, що дозволяли приватним компаніям отримувати половину портових зборів в морському порту Південний внаслідок чого, за твердженням НАБУ, ДП "АМПУ" у період з 2015 по 2021 роки зазнало збитків на понад 43 млн доларів.

Про це пише ЦТС з посиланням на інформацію НАБУ.

Йдеться про скасування норм наказу Мінінфраструктури № 316 від 27.05.2013 року, внесених наказом Мінінфраструктури № 281 від 24.07.2015 року.

Відповідно до нього ДП "АМПУ" отримувало половину портових зборів у порту Південний.

Нагадаємо, що 22 лютого НАБУ і САП повідомили ексміністру інфраструктури України Андрію Пивоварському і його колишньому першому заступнику про підозру у зловживаннях, через які держава зазнала збитків на понад 30 млн доларів. "За даними слідства, у липні 2015 року тогочасний міністр спільно зі своїм заступником (на той час також головою Тарифної ради Мінінфраструктури) забезпечили прийняття наказу, за яким портовий збір із суден в морському порту Південний разом із ДП АМПУ почали стягувати й приватні компанії (у пропорції 50:50). Тоді як за законом стягнення такого збору є виключною прерогативою ДП як користувача акваторії порту, що належить державі", - заявили в НАБУ. Пивоварський тоді наголосив, що будь-які обвинувачення у його бік у вчиненні кримінального правопорушення є надуманими та безпідставними.

Відзначимо, що Андрій Пивоварський - не перший ексміністр інфраструктури, якого НАБУ і САП намагаються звинуватити у нібито завданні шкоди державі через портові збори. В 2020 році ці ж органи повідомили про підозру ексміністру Володимиру Омеляну. Тоді фігурувала цифра у 30 млн грн, нібито недоотриманих держбюджетом через зниження портових зборів на 20%. Хоча це рішення було направлене на зниження тиску на бізнес, адже високі портові збори робили неконкурентними українські порти. В жовтні 2021 року ВАКС виправдав Омеляна.  

Джерело:https://cfts.org.ua/news/2023/04/27/nabuv_chinnosti_nakaz_miu_pro_skasuvannya_norm_scho_dozvolyayut_privatnim_kompaniyam_otrimuvati_50_portovikh_zboriv_v_portu_pivdenniy_74708

Категория: РЕГУЛЯТОРНАЯ ПОЛИТИКА | Просмотров: 84 | Добавил: admins_1 | Рейтинг: 5.0/1
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]