Главная » 2023 » Июнь » 9 » НАЗК попередило про повернення корупції через блокування нового порядку дипломування моряків
08:41
НАЗК попередило про повернення корупції через блокування нового порядку дипломування моряків

Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) попереджає про небезпеку повернення корупційних практик у процес дипломування моряків в Україні через рішення Київського окружного адміністративного суду (КОАС), який призупинив дію постанови Кабінету міністрів щодо нового порядку підтвердження професійної компетенції і дипломування моряків. Таку заяву поширила прес-служба НАЗК.

2 червня КОАС прийняв ухвалу у справі за позовом колишнього члена Державної кваліфікаційної комісії (ДКК) Інспекції з питань підготовки та дипломування моряків (ІПДМ). Він вимагає в судовому порядку визнати протиправною та не чинною урядову постанову №1499 від 30 грудня 2022 року, якою передбачена ліквідація згаданої інспекції. Саме ця інспекція, яка була в підпорядкуванні Адміністрації судноплавства, видавала дипломи морякам до 30 грудня. Після цього виконання функцій з підготовки та дипломування моряків були передані напряму Адміністрації судноплавства.

На період розгляду справи суд призупинив дію урядової постанови й заборонив Адміністрації судноплавства надавати послуги у цій галузі.

Це рішення зупиняє новий прозорий процес видачі документів, яким за пів року вже скористалось понад 2000 моряків, та відновлює корупційні практики у цій сфері”, — повідомили в НАЗК.

Крім того, внаслідок цієї ухвали суду не поновлено й дію попередніх нормативно-правових актів, які регулювали процес підготовки і дипломування моряків.

Україна посідає шосте місце у світі за кількістю працюючих моряків. Проте наразі процес дипломування моряків повністю зупинено.

Це загрожує не тільки втратою десятків тисяч робочих місць, а й знищенням цієї сфери в Україні загалом. Українські курсанти та моряки будуть змушені користуватися послугами з атестації та дипломування в інших країнах або не отримають документи загалом”, — наголосили в НАЗК.

За оцінкою СБУ, корупційні схеми у сфері дипломування і підготовки моряків в Україні у минулі роки сягали $150 млн.

У грудні 2022 року Кабінет міністрів ухвалив постанову №1499, яка забезпечує прозорий механізм дипломування та приводить законодавство у відповідність до міжнародних конвенцій. З цього часу Адміністрація судноплавства отримала 31 позов від різних колишніх членів ДКК ІПДМ, яка була ліквідована постановою як неефективний орган. У всіх позовах єдина мета — заборонити Адміністрації судноплавства перебудовувати систему, повернути корупційну ланку через блокування постанови №1499 та продовжувати заробляти на моряках. Команда пройшла кілька судових інстанцій, 12 позовів залишились без розгляду. Ще кілька позовів продовжують перебувати на розгляді судів різних інстанцій.

В середині лютого у Києві розпочала роботу повністю оновлена і за складом, і за функціоналом Державна кваліфікаційна комісія моряків (ДККМ) при Адміністрації судноплавства. Вона повинна замінити ліквідовану Інспекцію з підготовки і дипломування моряків (ІПДМ), до якої виникало багато запитань. На початку березня ДККМ почала працювати також в Одесі. За три місяці моряки отримали більше 2 тис. кваліфікаційних документів в прозорий та законний спосіб, іспити складаються виключно з використанням визнаного у всьому світі тестування CES 6.0. Готуються до запуску сервіси для моряків через портал Дія.

За даними Конференції ООН з питань торгівлі та розвитку (UNCTAD), у 2021 році Україна посідала шосте місце у світі за кількістю працюючих моряків. Це понад 4% працівників світової морської галузі. Українські моряки щороку забезпечують $3-4 млрд валютних надходжень в країну.

Источник: https://ports.ua/nazk-poperedilo-pro-povernennya-korupczi%d1%97-cherez-blokuvannya-novogo-poryadku-diplomuvannya-moryakiv/

Категория: РЕГУЛЯТОРНАЯ ПОЛИТИКА | Просмотров: 70 | Добавил: admins_1 | Теги: дипломування, моряк, підготовка | Рейтинг: 5.0/1
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]