Главная » 2023 » Октябрь » 12 » Підвищення лоцманського збору: що зміниться для українських портів в Дунайському регіоні?
08:51
Підвищення лоцманського збору: що зміниться для українських портів в Дунайському регіоні?

Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України представило проект наказу “Про затвердження Змін до Тарифів на послуги із забезпечення лоцманського проведення суден”. Цей проект передбачає підвищення ставок лоцманського збору для українських портів, розташованих на Дунаї.

Необхідність збільшення ставок пояснюється зростанням фінансових потреб Адміністрації морських портів України у зв’язку з умовами війни, а також різницею в оплаті послуг лоцманів, що проводять судна каналом Дунай – Чорне море та Сулінським каналом.

Міністерство вказує, що для поліпшення роботи портової інфраструктури невідкладно потрібно збільшити доходи ДП “Адміністрація морських портів України” (АМПУ). З цією метою пропонується підняти установлені тарифами ставки лоцманського збору в морських портах Ізмаїл, Рені, Усть-Дунайськ, а також оплату за затримку лоцмана на судні на 20 відсотків.

Крім того, зазначено, що постановою Кабінету Міністрів України від 11 листопада 2022 р. № 1273 були внесені зміни до меж акваторії морського порту Ізмаїл, включаючи частину річки Дунай (Кілійське гирло) від 97 км до Чорного моря. Лоцманський збір за зовнішньопортове та внутрішньопортове проведення різний, і тепер для порту Ізмаїл встановлено нижчу ставку (внутрішньопортове проведення).

Міністерство розрахувало, що отримується в 8-9 разів менше від цього, ніж у разі оплати за зовнішньопортове проведення. Тому також пропонується внести зміни до тарифів, які передбачають справляння лоцманського збору за ставками для зовнішньопортового проведення в межах портових акваторій за лоцманське проведення до/з морських портів/морських терміналів та причалів, розташованих на річках Дунай, Південний Буг, Дніпро.

Додатково, пропонується підняти на 20% ставки лоцманського збору за зовнішньопортове лоцманське проведення для суден, які прямують каналом Дунай – Чорне море на баровій частині гирла Новостамбульське (Бистре). Це рішення обгрунтоване тим, що при лоцманському проведенні судна в порт Ізмаїл каналом Дунай – Чорне море в порівнянні із Сулінським каналом, середній час лоцманського проведення (роботи лоцмана) в 2 рази більший, відстань лоцманського проведення в 2,35 рази довша, а вартість лоцманського проведення в 1,5 дешевша. Крім того, при суднозаході в порт Рені каналом Дунай – Чорне море в порівнянні з Сулінським каналом, хоча вартість лоцманського проведення в 1,22 дорожча, середній час лоцманського проведення (роботи лоцмана) в 6,5 рази більший, а відстань лоцманського проведення в 4,3 рази довша.

Проект наказу міністерства був оприлюднений 10 жовтня, пропозиції та зауваження до нього прийматимуть протягом 30 днів.

Источник: https://ua.sudohodstvo.org/pidvyshhennya-loczmanskogo-zboru-shho-zminytsya-dlya-ukrayinskyh-portiv-v-dunajskomu-regioni/

Категория: ПОРТЫ. ИНФРАСТУКТУРА | Просмотров: 61 | Добавил: admins_1 | Рейтинг: 5.0/1
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]