Главная » 2022 » Май » 2 » Румунія відремонтує залізницю з Рені до порту Галац
09:49
Румунія відремонтує залізницю з Рені до порту Галац

Румунія розпочне ремонт залізниці широкої колії 1520 мм, яка від портового та промислового міста Галац доходить до молдовського кордону у Джурджулештах та єднає порт Рені на півдні Одещини з рештою дунайських портів. Про це заявив міністр транспорту Румунії Сорін Гриндяну, повідомляє RailExpoUA.

До 19 травня Румунія проведе тендер на ремонт ширококолійної залізничної лінії Джурджулешти—Галац. Ремонт цього відрізка має зайняти 60 днів з моменту підписання контракту. Вартість робіт влада Румунії оцінює в 1,28 млн леїв. Гроші виділять із інфраструктурного бюджету Залізниці Румунії.

Ця залізнична лінія дозволить перевозити товари в Україну та із України через Молдову та порт Галац. Цей дунайський порт стане нарівні з портом у Констанці, одним із ключових пунктів транспортування сировини та товарів у регіоні”, — наголосив Гриндяну.

Наразі від Джурджулешти до Галацу залізнична лінія має «суміщену» колію — тут одночасно прокладені рейки як для європейської колії 1435 мм, так і широкої 1520 мм, яка використовується в Україні, Молдові та інших пострадянських країнах, а також у Фінлянді та Монголії. Для вантажних перевезень з України та Молдови ця гілка використовувалася ще 2017 року.

Залізниця широкої колії до Галацу була побудована ще наприкінці XIX століття від міста Бендери. Вона проходить через вузлову станцію Басарабяска у Молдові та через українські міста Болград і Рені в Одеській області. За часів СРСР ця залізниця мала стратегічне значення, оскільки дозволяла безпосередньо, без перевантаження доставляти до Галацу сировину на місцевий гігантський металургійний комбінат. Також по цій залізниці йшов сухопутний потік вантажів до порту Рені.

Зараз гілка колії 1520 мм, яка заходить на територію Румунії, починається від станції Рені в Одеській області, проходить ділянку території Молдови у Джурджулештах, до неї під’єднується нова залізнична лінія, збудована у 2008 році у Молдові від станції Кагул. Далі залізниця перетинає Прут по мосту і йде до Галацу, де є дві станції широкої колії — одна для перевантаження з вагонів широкої колії у вагони стандартної європейської колії, і ще одна сортувальна вже біля металургійного комбінату.

Використання залізничної гілки в Галац для потреб зовнішньої торгівлі України можливе за умови транзиту вантажів через Молдову — аж від її північних районів з заходом потягів з України або через Могилів-Подільський, або через Кам’янець-Подільский чи Чернівці. Дві інші залізниці до Молдови, які проходять від станціій Слобідка та Роздільна в Одеській області — йдуть транзитом через Придністров’я, тому зараз не можуть бути використані.

Источник: https://ports.ua/rumuniya-vidremontu%d1%94-zalizniczyu-z-reni-do-portu-galacz/

Категория: ПОРТЫ. ИНФРАСТУКТУРА | Просмотров: 119 | Добавил: admins_1 | Теги: дорога, Порт, Рени, Галац | Рейтинг: 5.0/1
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]