Главная » 2023 » Октябрь » 24 » УДП повернуло останнє морське судно з невигідної оренди
10:41
УДП повернуло останнє морське судно з невигідної оренди

ПрАТ «Українське Дунайське пароплавство» повернуло з бербоут-чартеру морське суховантажне судно «Ізмаїл», яке є третім й останнім у планованому відновленні флоту типу «ріка-море». Про це повідомив в.о. генерального директора УДП Дмитро Москаленко.

Понад десять років тому три морських судна пароплавства були передані у бербоут-чартер. Умови контракту заздалегідь не вигідні для держави. За цією схемою Україна за роки незалежності втратила майже увесь торгівельний та рибальский флот. З суден витискали всі соки і врешті-решт через суд забирали за борги. Або віддавали у такому технічому стані, що подальше відновлення було нереальним. УДП за старого керівництва впевнено рухалося по такому ж сценарію. Три наших морських судна вже не один рік догнивають у відстої. Але ми зламати цю ганебну практику. Почали забирати з чартеру судна ще до того, як їх остаточно знищать. Минулого року забрали «Вилково» та «Рени». Нарешті вчора під контроль держави повернутий «Измаил»”, — написав Москаленко у Facebook.

Керівник УДП зауважив, що за умовами контракту флот мають повертати у задовільному технічному стані. Однак фактично всі повернуті судна потребують значного ремонту. Багато років технічні проблеми орендарем не виправлялися, а маскувалися.

Цього року пароплавство провело величезну роботу з капітального ремонту першого повернутого судна — «Вилково». На ньому довелося ремонтувати або замінювати майже все. Головний двигун, корпус, якірно-швартувальне обладнання, баластно-осушувальну систему та ще безліч інших агрегатів, механізмів, систем.

Вкладені значні інвестиції, але маємо майже новий суховантаж, який ще багато років буде працювати та приносити чималий дохід та податки у державний бюджет. Після тривалого відновлення «Вилково» успішно пройшов випробування, отримав документи Регістру і наразі вирушає у перший рейс! Більше жодних мутних чартерів. УДП буде самостійно оперувати судном. Отже, у нас є два приводи для святкування – «Измаил» повернутий, «Вилково» успішно відновлений та починає роботу”, — наголосив Москаленко.

Юристи УДП зараз аналізують умови контракту, за яким судна були передані в бербоут-чатрер, експерти оцінюють завдані пароплавству збитки через неналежну юхню експлуатацію. За результатами планується вимагати компенсацію.

Суховантажі типу «Ізмаїл» — серія з шести суден («Измаил», «Вилково», «Рени», «Татарбунары», «Килия» та «Виана ду Каштелу»), збудованих ще на початку дев’яностих років на замовлення УДП на португальській верфі Віана ду Каштелу. Це універсальні суховантажні судна, призначені для перевезення генеральних, навалочних вантажів різної номенклатури, зерна, контейнерів. Судна не мають обмежень, але створювалися з врахуванням специфіки Дунаю, мають невисоку осадку, зручні для найбільш актуальних сьогодні перевезень «річка-море».

Три судна (а точніше те, що від них залишилося) тривалий час перебувають у відстої, їх відновлення практично неможливе. Три судна були передані у бербоут-чартер і нарешті повернуті.

Источник: https://ports.ua/udp-povernulo-ostann%d1%94-morske-sudno-z-nevigidno%d1%97-orendi/

Категория: КОРПОРАТИВНЫЕ НОВОСТИ | Просмотров: 63 | Добавил: admins_1 | Рейтинг: 5.0/1
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]