Главная » 2016 » Август » 12 » Застосування знижок для портових операторів не повинно наносити збитки державному бюджету
11:01
Застосування знижок для портових операторів не повинно наносити збитки державному бюджету

Адміністрація морських портів України висловлює занепокоєння позицією деяких портових операторів, щодо застосування понижувального коефіцієнту 0,7 при розрахунку вартості послуги із доступу портового оператора до причалу, що перебуває у господарському віданні ДП «АМПУ».

Нагадаємо, наказом Міністерства інфраструктури № 541 від 18.12.2015 встановлено тарифи на послуги із доступу портового оператора до причалу, що перебуває у господарському віданні ДП «АМПУ». Окрім того, наказом передбачено, що компанії які перевантажують зернові вантажі навалом за допомогою машин продуктивністю 500 тонн на годину та більше отримують право на застосування понижувального коефіцієнту 0,7 при розрахунку вартості відповідної послуги.

Мета вказаної норми наказу (що підтверджено листом ДП «УкрНДІМФ» — розробника Методики розрахунку ставок плати за послугу доступу портового оператора до причалу, що перебуває у господарському віданні ДП «АМПУ») полягала у стимулюванні вітчизняних портових операторів розвивати прогресивні технології переробки вантажів, підвищенні коефіцієнту часу використання причалів при здійсненні вантажних операцій, та, відповідно, підвищенні власних доходів за рахунок зростання інтенсивності та обсягів обробки вантажів. Розвиток технологій переробки зернових та застосування високопродуктивних перевантажувальних машин утворює можливість для зростання пропускної здатності причального фронту, коефіцієнту його використання, обертаємості складських потужностей та, відповідно, скорочення термінів обслуговування флоту, автомобілів-зерновозів та зменшення часу простою вагонів в разі навантаження по прямому варіанту.

Знижка у будь-якому бізнесі, у тому числі портовому, є важелем, що спонукає розвивати певний сегмент. За таких умов скорочення доходів, яке відбувається при застосуванні знижок, компенсується зростанням обсягів реалізації товарів або послуг. У цьому випадку, коли застосовується фактична продуктивність як важель при визначенні обґрунтованості надання знижки, це спонукатиме портового оператора не тільки придбати та розмістити на спеціалізованому комплексі обладнання продуктивністю не менше 500 т/год., але й забезпечити використання цього обладнання у перевантажувальному процесі на повну потужність. До речі, такий підхід не суперечить можливості заздалегідь спрогнозувати вартість проходження вантажу, оскільки портовий оператор володіє відомостями щодо технічних параметрів перевантажувальних машин та, в разі належної експлуатації, має впевненість у досягненні фактичної продуктивності не менше 500 т/год.

За таких умов знижка, що надається шляхом застосування понижувального коефіцієнту 0,7, має дійсний позитивний економічний ефект, стимулюючий не тільки придбання обладнання, але й його ефективне використання.

Однак, на практиці, деякі портові оператори вільно трактують норму наказу і керуються лише технічною продуктивністю перевантажувальних машин у 500 т/год., не застосовуючи при цьому обладнання на повну потужність. Внаслідок чого добрі наміри наказу № 541 нівелюються: час обробки вантажів не зменшується, стимулююча функція знижки не працює.

На жаль, через недосконалість формулювання норми наказу, в разі подальшого неврегулювання цього питання ДП «АМПУ» буде змушене відкорегувати рахунки, вже виставлені портовим операторам з початку року в бік зменшення, внаслідок чого відбудеться зменшення доходів ДП «АМПУ» на 7,9 млн гривень за цей період. Відповідно, у бік зменшення будуть скореговані платежі до бюджету (ПДВ, податок на прибуток, відрахування частки чистого прибутку на рівні 75%).

Источник: http://uspa.gov.ua/index.php?option=com_content&view=article&id=14207:primenenie-skidok-dlya-portovykh-operatorov-ne-dolzhno-nanosit-ushcherb-gosudarstvennomu-byudzhetu&catid=24&Itemid=180&lang=ua

Категория: РЕГУЛЯТОРНАЯ ПОЛИТИКА | Просмотров: 392 | Добавил: admin | Теги: #АМПУ#знижки#портовий#збір# | Рейтинг: 5.0/1
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]