Главная » 2023 » Май » 30 » Кабмін надав фінансові гарантії для суден зернового коридору
07:35
Кабмін надав фінансові гарантії для суден зернового коридору

Кабінет міністрів на засіданні у п’ятницю, 26 травня, затвердив Порядок надання гарантій компенсації шкоди, заподіяної внаслідок збройної агресії Російської Федерації проти України та воєнних дій на території України для морських суден, що виконують рейси у сполученні з українськими портами. Про це повідомив представник Кабміну у Верховній раді Тарас Мельничук.

Порядком встановлено механізм надання гарантій компенсації шкоди, заподіяної внаслідок збройної агресії РФ проти України та воєнних дій на території України, фрахтувальникам, операторам та/або власникам морських суден та суден внутрішнього плавання, що ходять під прапором України та під прапорами іноземних держав. Зокрема, вони зможуть отримати компенсації у разі заподіяння шкоди під час перебування таких суден у територіальних водах України, коли такі судна для здійснення вантажних перевезень прямують до/з відкритих морських портів України.

Водночас, гарантії не поширюються на судна, власниками яких є громадяни або юридичні особи Росії та Білорусі, українські юридичні особи, учасниками (акціонерами, членами) або кінцевими бенефіціарами яких є громадяни або юридичні особи Росії та Білорусі, та особи, стосовно яких застосовано спеціальні економічні та інші обмежувальні заходи (санкції) відповідно до Закону «Про санкції».

У лютому Верховна Рада підтримала зміни до Закону «Про Державний бюджет України на 2023 рік», які надають фрахтувальникам, операторам та/або власникам морських суден та суден внутрішнього плавання гарантії компенсації шкоди, заподіяної внаслідок агресії Росії. На ці цілі передбачено до 20 млрд грн.

З 1 січня 2023 року страховики суден скасували покриття військових ризиків у Росії, Україні та Білорусі після виходу перестраховиків з регіону через серйозні збитки. Водночас програма страхування, яка забезпечує покриття вантажів через український експортний коридор зерна, у 2023 році діє без підвищення ставок, оскільки продукт був створений таким чином, що страховики, які беруть участь у програмі, поділяють ризик без необхідності перестрахування.

Источник: https://ports.ua/kabmin-nadav-finansovi-garanti%d1%97-dlya-suden-zernovogo-koridoru/

Категория: РЕГУЛЯТОРНАЯ ПОЛИТИКА | Просмотров: 73 | Добавил: admins_1 | Теги: страхування, ВРУ | Рейтинг: 5.0/1
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]